write to me on skype!
0888 365 366
0879 034 866

Откриване на течове с помощта на термокамера

КАК СЕ ОТКРИВАТ ТЕЧОВЕ С ПОМОЩТА НА ТЕРМОКАМЕРА?

 

Термокамерите през последните години се превърнаха в един от най-ценните инструменти за диагностика и откриване на течове. Термокамерите използват най-новата инфрачервена технология за измерване на промените в температурата на повърхността, която е обект на обследването. Тези температурни промени не се виждат с невъоръжено око, а само с термокамера, което ги прави идеален инструмент за проследяването и откриването на течове на труднодостъпни места под бетонни плочи или вътрешни стени, душ вдлъбнатини и зад подови повърхности. Методът е безконтактен и безразрушителен.

Термалния образ прави откриването на течове лесно, особедно когато търсеното място е скрито. Термографията се възползва от факта, че изтичането на вода показва различна температура от тази на околната среда. По този начин локализирването на теча става без къртене и отваряне на стени и подове „ по подозрение” и се спестяват пари от ремонта.

Най-често срещаните проблеми, където се налага откриването на течове с помощта на термокамера, това са предимно в бани, открити тераси и покриви на сгради.

В баните течовете могат да бъдат от водопроводни тръби скрити в стените, от ваните, казанчето и от самата тоалетна.

IR 11146                                           IR 11795

При откритите тераси причините могат да са от неправилно положено покритие или от паднали фуги между плочките.

IR 11799                                           IR 11723

Покривите са подложени на различни климатични въздействия и това налага периодични проверки на състоянието на покритието на покрива. Но с течение на времето хидроизолацията си старее и се напуква на много места. Откривайки от къде точно тече покрива се спестяват пари от цялостната подмяна на хидроизолацията, която е много скъпа.

                                   pokrv 11 640x240                         

На снимката показана по-горе се виждат няколко неща:

  • Комините никога не са били измазани и защитени с мазилка.
  • Покривът е имал битумно покритие, което с течение на времето е изчезнало и се наблюдават само отделни елементи от него.
  • Правен е частичен ремонт пак с битумно покритие, обаче и то е напукано до неузнаваемаст от UV лъчите.
  • Дилатационните фуги между вододелите са отворени от единия и до другия край.

                                     pokrv 22 640x240

На снимката, която сме Ви показали по-горе сме акцентирали върху битумното покритие. Вижда се, че то е силно напукано от ниската температура през зимата.

Препоръката на нашият специалист е, че не трябва да се използват материали (битум) за покриви, които са с нисък коефициент на свиваемост и разтегливост. При ниски температури той се напуква, защото няма добър коефициент на еластичност. При висока температура се държи добре. Ползвайте само материали, които издържат на:  -20o , +80o и задължително на UV лъчи и коефициент на разтегливост минимум 400%.

Фирмите, които се занимавот с откриване на течове с помощта на термокамера трябва да са оборудвани с професионална термографска камера FLIR, влагомер и локализатор за течове. Термографа трябва да има сертификат за работа с термокамерата поне I ниво, издадено от следните признати обучителни центрови: INFRARED TRAINING CENTER, БАН и oт eдинcтвeният Aĸpeдитиpaн зa Бългapия Cepтифиĸaциoнeн цeнтъp зa пepcoнaлa пo ĸoнтpoл бeз paзpyшaвaнe ĸъм HAЦИOHAЛHOTO HAУЧHO TEXHИЧECKO ДPУЖECTBO ΠO ДEФEKTOCKOΠИЯ.

Винаги правете информиран избор, когато търсите термограф, ако искате да Ви посочат с точност от къде прониква водата и да Ви предложат адекватно решение на проблема.  Внимавайте да не попаднете на фирми (водопровдчици),  които се занимават предимно с вик ремонти, но си купуват нисък клас термокамери предимно китайски или дори FLIR модели E 40 или 60, които се държат с една ръка и се използват за проблеми в електрическите съоръжения, а не за откриване на течове.

Ако имате проблеми с откриването на течове във Вашите жилищни, офисни или промишлени сгради направете запитване или се обадете на телефони 0888 365 366 или 0879 034 866  и разрешете проблема си още днес.

 

 

Свързани материали: