write to me on skype!
0888 365 366

Неправилно разпределение на електрически товар

При грешка резултатът  е ясен.

Пример за не добре притегната връзка на кабелна обувка  към високомощен предпазител или неравномерно разпределение на токовият товар между отделните фази.

И в двата случая спешно се налага човешка намеса. Първо да се провери разпределението на токовият товар между фазите и ако има нужда да се направи преразпределение на включените консуматори точно към тази фаза. Гледа се и какво е сечението на проводника дали е оразмерен да поеме протичащият ток през него. Той трябва да е оразмерен така, че  да няма загряване на самият проводник. Последно се гледа дали е стегната болтовата  връзка, дали е правилно кербована обувката,  дали има окисляване на проводника, кабелната обувка и контактната повърхност на предпазителя. Ако не са спазени тези условия , имаме загряване, отделяне на топлина, температурно разширение, окисляване, от там се получава съпротивление, което допълнително вдига температурата, стопяване на изолацията. Ако и в този период не се оправи проблема, започва да гори изолацията, падат и изолационните качества на изолацията на проводника. Щом падне съпротивлението и под 500 килоома приближените жила в кабела не издържат и имаме волтова дъга /късо съединение/ между жилата. Следват ремонтни дейности, загуба на ценно време и средства. Всичкото това е можело да бъде предотвратено, ако някой е проконтролирал на време и компетентно.

4574295 8320443

Един съвет към професионолистите и инвеститорите:

 

Преди да пуснете дадено електрическо съоръжение винаги искайте преглед с термографска камера за да се провери под товар. Това ще Ви спести много евентуални главоболия в последствие.  След като го проверите по този начин вече може да сте спокойни и да продължавате нататък.