write to me on skype!
0888 365 366
0879 034 866

Термография на сгради

КАК ДА ОПРЕДЕЛИМ ТОПЛИННИТЕ ЗАГУБИ ПО ФАСАДИТЕ НА СГРАДИТЕ?

 

Термографското обследване на сграда представлява нейното сканиране с помоща на инфрачервена камера. Това изследване се основава на способността да се чете температурния спектър, който термографската камера засича, като най-студените температури в този спектър се появяват от тъмно лилаво до черно, а най-топлите температури от червени до бели изображения.

При определяне топлинните загуби по фасадите на сградите първата стъпка, която трябва да се направи е оценка на изолацията. При анализа трябва задължително да се има впредвид промените в температурата на обвивката на сградата. Всяка сграда трябва да диша и това трябва да става по естествен път. Опитният термограф, трябва да намери баланса между естественната вентилация и загубата на топлина и енергия и да помогне на собствениците на имота да идентифицират проблемите невидими с невъоръжено око но видими за термографската камера.

На показаните по-долу снимки виждате, как изглежда термографската снимка при заснемане фасадата на сградите и не само. На една от тях се вижда изтичане на топлина над дограмата на прозореца. Тези снимки са доказателственният материал на база на които енергийните одитори в лицето на топлинните инжинери с които работим правят изчисления, които показват има ли топлинни загуби и ако има дават препоръки за тяхното отстраняване. Не във всяко обследване е задължително да участват и топлинни инжинери. Това зависи от конкретното задание на инвеститора.

IR 6252                                  IR 6264

Чрез термографското обследване на фасадата на сградите се проверява има ли изолация и правилно ли е поставена. Този вид обследване може да помогне за намаляване текущите сметките за отопление, както и да се информираме за възможни бъдещи проблеми преди да направим покупка на жилище. Допълнително при енергийният одит на фасадата на сградата освен откриването на  загубата на топлина се идентифицират и области на влага. Проникването на влага може да се открие в стени, подове, тераси, покриви и от канализацията.

Термографското сканиране може да се осъществи върху външната и вътрешната част на сградата. За най-добри резултати, трябва да има най-малко 12o температурната разлика между температурата на въздуха и този в помещенията. Например през лятото вечер, когато навън е горещо, а в помещението климатика работи. През зимата това може да е сутрин, когато навън е най-студено, а в помещенията отоплението работти. Вътрешните проверки показват по-точни резултати и откъде топлият въздух излиза. Външните сканирвания не винаги показват от къде е теча на топлина, тъй като тя не се движи по права линия. Метеорологичните условия, като вятър, също могат да повлияят на обследването, както и фактори като например възраста на сградата и строителните материали от които е изградена тя. Следователно едновременно с термографското обследване може да се въведе и Blower Door тест- мощен вентилатор врата духа въздух в сградата, което ще добави допълнително въздух под налягане. Този допълнителен натиск помага чувствително да се увеличи количеството преминаващ въздух, който изтича през топлинните дефекти, а с термографската камера могат след това лесно да се открият ивиците през които изтича въздуха от сградата. Например това могат да са прозорци, врати, електрически контакти или осветителни тела.

Важно: Когато търсите фирма за обследване на сграда, винаги се информирайте с каква камера работят и притежават ли сертификати за извършване на този вид услуга. Ние сме сертифицирани и работим с професионална термографска камера от най-висок клас FLIR Т660 при ненормирано работно време. Ако имате нужда от термографско обследване на сграда, обадете се за консултация сега на телефон 0888 365 366 или изпратете запитване за конкретна оферта и разрешете проблема си още днес.

 

 

Свързани материали: